Spin Olta Makinesi Seçimi

25-11-2023 17:36
Spin Olta Makinesi Seçimi

Spin Olta Makinesi Makara Boyu Seçimi | Rulman Sayısı ve Drag Gücü

 
Spin makinesi deyince aklımıza ilk gelen, 25-45'lik arası makaraya sahip, hafif suni yemleri spin kamışıyla atıp çekmek için kullandığımız olta makineleridir. Aslında 10'lu makaraya sahip LRF makinesi de 100'lük makaraya sahip surf ya sazan makinesi de bir spin makinesidir. Şaşırtıcı değil mi :) Spin kelimesi döndürmek demektir ve makinenin türünü, çalışma şeklini belirtir. Makinenin makarası sabitse ve misina sarımı döndürülen(spinning) rotor sayesinde sayesinde yapılıyorsa bu tür makinelerin hepsi spinning makinelerdir.

Ama zamanla spin makinesi kelimesini, suni yem at-çek yapmak için kullandığımız 25-45'lik arası makaralı olta makinelerine tahsis etmiş olduk :)
 

Spin Olta Makinesi Seçimi İçin 3 Örnek Durum


1 ) Denizde Spin Avı : Levrek, lüfer, palamut gibi balıkların denizde avını yaptığımızda plastik maket balık, kaşık gibi suni yemleri kullanırız, yeme kamışla aksiyon veririz ve makineyle sarım yaparak kendimize doğru çekeriz. Deniz sığ değilse suni yemi dibe taktırmadan yüzdürecek hızı sağlayabildiği için 25'lik makine yeterli gelebildiği gibi 30 ya da 40'lık makine de seçebilirsiniz. 

2 ) Tatlı Suda Spin Avı :  Turna, perch(tatlı su levreği) gibi balıkların av için metal kaşık yemler kullanırız. Metal kaşık yemler suda batma eğilimindedir. Hele bir de su sığsa, kayalık ve bitki kökleri gibi yemin takılabileceği yerler varsa 40'lık makara gibi hızlı sarım yapan bir makine tercih ederiz. 30'luk ama devir oranı yüksek olan yani siz makinenin kolunu 1 tur çevirdiğinizde 40'lık normal bir makinenin misina sarım hızı gibi sahip bir makine de seçebilirsiniz. Hız sayesinde yemin dibe takılmasını önleyebiliriz. 

3 ) Suda Yüzen Su Üstü Yemler Kullanıyorsanız : Popper, su üstü(floating) maket balık gibi suda batmayan ya da batma hızı yavaş yemler kullanıyorsanız 25-45 arası herhangi bir spin makinesi seçebilirsiniz. Hızla ilgili bir kaygınız olmadığı için hafif küçük bir makine tercih edebileceğiniz gibi, yakaladığınız balıklar büyük ve mücadeleci balıklarsa drag(frenleme) gücü yüksek daha büyük makaralar da seçebilirsiniz.

Yukarıda verdiğimiz üç örnekten yola çıkarak kendi av senaryonuza göre spin makinesi seçimi yapabilirsiniz. Bu arada, karar vermede en önemli yardımı av arkadaşlarınızın ve avlaktaki diğer balıkçıların deneyimlerinden sağlayabilirsiniz. Çünkü her avlağın fiziki yapısına, çıkan balık türüne göre malzeme ihtiyacı değişiklik gösterebilmektedir. Diğer önemli bilgi kaynakları da internetteki balık avı forumları ve Youtube gibi platformlarda deneyimlerini paylaşan avcılarıdır.
 

Spin Makine Rulman Sayısının Önemi?


Rulman(bilya) sayısı makine cinsinden bağımsız olarak önemli bir detaydır. Rulman sayısı ne kadar fazlaysa makinenin yük altındaki sarımı rahatlar. Daha uzun ömürlü ve zorlanmalara karşı dayanıklı olur. Yani rulman sayısı ne kadar çoksa o kadar iyidir. Fakat, dünya çapındaki Okuma, Daiwa, Shimano, Savage Gear gibi kaliteli markaların 2 rulmanlı makinesinin, fason olarak Uzak Doğu'da üretim yaptıran markaların 6 rulmanlı makinesinden daha kaliteli olduğunu özellikle belirtmemiz gerekir.
 

Spin Makinesi Drag Gücü Ne Olmalı?


Drag gücü makineni çeker gücü değildir. 5kg drag gücü olan bir makine ile 4 kiloluk bir su şişesini çekmeye çalıştığınızda ne kadar zor olduğunu görebilirsiniz. Drag gücü frenleme gücüdür. Yakaladığınız balık mücadele ederken balığın çekme gücüne karşı frenleme gücüdür. 5kg draglı bir makinede misinayı 6 kilo güçle çekerseniz makara yavaş yavaş misinayı salmaya başlar. Av sırasında kalama ayarını vidasını tam sıkmayız ki aniden çok güçlü bir balık çekip de misinayı koparmasın ve makineye zarar vermesin. Diyelim ki kalamayı az açtık ve 3 kilo kuvvetle asıldığınızda misinayı salacak şekilde ayarladık. Yakaladığımız büyük balık kaçmak için çabalarken 3 kilodan fazla kuvvet uygularsa, misinayı yavaş yavaş salar makara. Balık da 3 kiloluk bu fren gücüne maruz kalarak kaçmaya çalışır ama hem ilerlemesi yavaştır hem de bir süre sonra yorulup(çatlayıp) kaçamaz hale gelecektir. Siz de kolayca balığı kendinize çekip kovanıza alabilirsiniz. İşte bu örnekten de sizin avlaktaki balıkların büyüklüğüne göre bir seçim yapabilirsiniz :) "Nerden bileyim büyüklüklerini" diyorsanız da yine avlaktaki avcıların deneyimlerini ve internetteki avcı paylaşımlarını araştırabilirsiniz. Balık avı tutku ve araştırma işi :)
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.