Spin Olta Kamışı Seçimi

19-11-2023 23:20
Spin Olta Kamışı Seçimi

Spin Olta Kamışı Atar ve Boy Seçimi | Teleskobik ve Parçalı Spin Kamış Farkı


Öncelikle belirtelim; balıkçılıkta malzeme seçerken dikkat edilmesi gerektiğini söyleyeceğimiz şeyler kanun değildir, elbette istediğiniz malzemeyi seçebilirsiniz. Seçimlerinizden dolayı kahrolası federaller, peşinize düşmez. Hatalı kamış seçti diye ceza alan da duymadık hiç :) Tavsiyelerimiz; geçmişten günümüze gelen balıkçılık hakkındaki bilgi kaynakları, internet balıkçılık forumları, kendi deneyimlerimiz ve müşterilerimizden gelen geri bildirimlerle şekillenmekte. Yazdıklarımız, avı kolaylaştıran ve aldığınız keyfi artırmaya yönelik bilgilerdir.


Spin Olta Kamışı Nedir, Atar Seçimi Nasıl Yapılır?


Spin kamış olarak isimlendirdiğimiz kamışlar, sadece hafif yem atıp çekmek için kullandığımız ince ve hafif kamışlardır. Spin kamışın üstünde 10g-30g gibi atar bilgileri yazar. Bu bilgi bize kamışın en az 10 gram, en fazla 30 gram yem atıp çekmeye uygun olduğunu belirtir. Yani bu kamışın mühendislik hesabı ve üretimi 10-30 gram arası yemleri kolayca ileriye atabilecek şekilde yapılmıştır.

10g-30g atarlı bir spin kamışla, 10 gramın altında yem atarsanız yeterince uzağa gitmez, 30 gramın üstünde ağırlık atarsanız da kamış kırılır. Bu kamış en iyi atış performansını, orta değer yani 20 gram civarı yemlerle gösterir.

Eğer yemleriniz 10 gram civarı ağırlıktaysa ve hep bu ağırlıkta yemler atacaksanız, 10g-30g arası atarlı spin kamış almak yerine 5g-20g arası atara sahip bir spin kamış tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Yeni başlayan ve sürekli 15-20 gram yem atacak bazı müşterilerimiz "olmuşken fazlası olsun" diyerek, 15g-45g ya da 20g-50g aralığa sahip spin kamış sorabiliyorlar. Tabi ki, onlara attıkları yeme göre bir kamış almasının önemini ve gereksiz yere alınan yüksek atarlı bir kamışla yemi uzağa atmanın zorlaşacağını belirtiyoruz.

ÖNEMLİ BİLGİ : Bazı müşterilerimiz ise bilinçli olarak 10-15 gramlık yem atmalarına rağmen özellikle 20-50g aralıkta yani yüksek atar aralığına sahip bir spin kamış tercih edebiliyorlar. Buradaki amaç, kamış sertliği aramaları. Avlaklarında balık yakında olduğu için, "40 metre yerine 25 metre mesafeye atsak da oluyor, yüksek atarlı sert kamış ucuyla suni yeme daha keskin aksiyon verebiliyoruz" diyerek daha yüksek atar aralığına sahip kamış talep edebiliyorlar. Yani kamış seçiminde tek bir formül yok :)


Spin Kamış Boyu Nasıl Seçilir? Spin Kamış Uzunluğu Kaç Metre Olmalı?


  • Arkanızda çalıların olduğu, atış yaparken geride kamışın ya da yemin takılabileceği şeyler varsa, kolay kontrol için 180-210cm spin kamış tercih edersiniz.
  • Kayalık bir kıyıdasınız ve o kayadan bu kayaya sürekli hareket halindeyseniz 180-210cm arası spin kamış tercih edebilirsiniz. Uzun kamışlara göre daha rahat hareket imkanı sunacaktır.
  • Teknedeyseniz düz atış alanınız kısıtlı olur. Teknedeki diğer balıkçıların kamışlarına çarpmamak için mümkün olduğunca kontrollü şekilde daha daha küçük açılarla kamışı savurmanız gereceğinden 180cm spin kamış tercih edebilirsiniz. Hiçbir kısıtlama yoksa elbette 270cm ve daha uzun bir spin kamış da tercih edebilirsiniz.
  • Önü arkası açık, temiz atış yapabileceğiniz bir kıyıda av yapıyorsanız 240-270cm hatta 330cm spin kamış tercih edebilirsiniz. Yalnız 270cm'den uzun tercih edeceğiniz spin kamış eğer üst seviye ve karbon oranı yüksek yani kaliteli bir kamış değilse keyif vermeyebilir.

Kamış boyu arttıkça yemi atacağınız uzaklık da artacaktır ama yem ağırlığınızın ve kamış atar aralığınızın uyumlu olması şartıyla.


Teleskobik ve Parçalı Spin Kamışı Farkı Nedir? Hangisini Tercih Etmeliyim?


Teleskobik spin kamışlar iç içe geçen yapıdadır. Parçalı spin kamışlara göre hafiftirler ve kapandıklarında daha kısa taşıma boyuna sahiptirler. Bu da teleskobik spin kamışlara taşıma kolaylığı avantajı sağlar. Çantanızda, aracınızda taşıması kolaydır. Aracınızın bagajında sürekli bulundurabilirsiniz.

Parçalı spin kamışlar ise birbirine eklenen yapıdadır. Benzer fiyat aralığındaki teleskobik kamışlara göre aksiyonu, hassasiyeti ve dayanıklılığı biraz daha iyidir. Kapalı taşıma boyu daha uzundur. Örneğin, 270cm bir spin kamış 2 parçadan oluşuyorsa taşıma sırasındaki boyu 270/2=135 santim civarıdır. 135cm taşıma boyuna sahip bir kamışı darbelerden koruyacak bir kamış taşıma çantası edinmenizi tavsiye ederiz. Uzun taşıma boyu sizin için bir sorun değilse, elbette parçalı bir spin kamış tercih etmenizi tavsiye ederiz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.